Maailman suurin junnulentisturnaus 6.-9.6.2019

Twitter Instagram Facebook Youtube

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen Hämeenlinnan Power Cupin suojelijaksi

03.11.2015

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen on ensi kesänä Hämeenlinnassa pelattavan Power Cupin suojelija. Forssalainen Grahn-Laasonen on itsekin pelannut Power Cupissa monet kerrat.

- Minulla on huippumuistoja Power Cupista melkein kymmenen vuoden ajalta. Ensimmäinen Power Cupini oli Kouvolassa vuonna 1992. Oli siistiä nukkua koulumajoituksessa kivojen kavereiden kanssa, Grahn-Laasonen kertoo.

- Unohtumattomin muisto on B-tyttöjen kultamitali Power Cupista Jyväskylästä vuonna 2000. Joukkueeni oli Koijärven Kunto. Olimme tosi yhteen hitsautunut tiimi koko nuoruusvuotemme ja pidämme paljon yhteyttä edelleen. Muistan edelleen tuon Power Cupin välierän ja finaalin, tunnelma oli aivan pilvissä ja ylitimme kaikki itsemme. Se Power Cup oli viimeinen lentopalloturnaukseni, joten siihen liittyi myös haikeutta. Elämä vei eteenpäin ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen alkoi.

Kansanedustajaksi vuonna 2011
ja ympäristöministeriksi 2014

Sanni Grahn-Laasonen valittiin kansanedustajaksi ensimmäisen kerran vuonna 2011 ja hän toimi ympäristöministerinä 26.9.2014–29.5.2015. Nykyiseen hallitukseen hänet nimettiin opetus- ja kulttuuriministeriksi 29.5.2015. Hän on myös Kokoomuksen varapuheenjohtaja. Ministerinä hän vastaa muun muassa liikunnasta ja urheilusta.

- Hallitusohjelmassa yhtenä keskeisenä tavoitteenamme on väestön hyvinvoinnin ja terveyden parantaminen. Ohjelma edistää kansanterveyttä, kansalaisten liikkumista, terveellisiä elämäntapoja sekä vastuunottoa omasta elämästä. Linjausten keskeisenä tavoitteena on paitsi lisätä fyysistä aktiivisuutta ja liikuntaa kaikissa ikä- ja väestöryhmissä, niin myös vähentää terveydelle haitallista liiallista istumista, Grahn-Laasonen kertoo.

- Erityistä huolta kannan lasten ja nuorten terveydestä, hyvinvoinnista ja liikkumisesta. Fyysisen aktiivisuuden suositusten mukaan päivässä pitäisi liikkua reippaasti ja monipuolisesti vähintään tunti, mutta esimerkiksi yläkouluissa tästä tavoitteesta ollaan kaukana. Liikkuvan koulun tutkimusten perusteella alakoululaisista tämä toteutuu 49 prosentilla ja yläkoululaisista ainoastaan 21 prosentilla. Siksi hallituksen yksi kärkihankkeista on "tunti liikuntaa jokaisen peruskoululaisen päivään". Tähän on myös sovittu tarvittava 21 miljoonan euron rahoitus.

- Toteutustapana on laaja-alaisen Liikkuva koulu -ohjelman valtakunnallistaminen. Tunti liikuntaa päivässä voi tarkoittaa esimerkiksi oppituntien liikunnallistamista, liikuntahetkiä koulupäivän aikana pitkillä välitunneilla ja liikuntakerhoja koulujen iltapäiviin yhteistyössä kolmannen sektorin eli urheiluseurojen kanssa. Olen tästä projektista tosi innoissani ja uskon sen tuottavan paljon hyvää.

Urheiluseuroilla suuri merkitys
lasten hyvinvoinnin edistämisessä

- Urheiluseurassa liikkuminen on alle 13-vuotiaiden suosituin harrastus, joten seuratoiminnalla on suuri merkitys lasten hyvinvoinnin edistämisessä. Lentopallo on muiden palloilulajien ohella suosituimpia lajeja lapsille. Laadukkaan ohjauksen parissa toimivat lapset saavat seuroissa liikunnan lisäksi paljon muitakin eväitä elämään.

- Seuratoiminnassa, erityisesti lentopallon kaltaisessa joukkuelajissa, kasvetaan yhteisöllisyyteen ja tiimityöskentelyyn - opitaan voittamaan, mutta myös häviämään yhdessä. Samalla vastuu oman roolin hoitamisesta kasvattaa lapsen itsetuntoa.

- Parhaimmillaan lentopallo voi olla koko perheen harrastus, jos vanhemmat ovat aktiivisesti mukana seuratoimijoina. Vastaavasti heikommista lähtökohdista tuleva lapsi saattaa urheiluseurassa saada tarvittavan perusturvan kasvulleen. Hyvä ja mieluisa harrastus tuo mukanaan kavereita ja energiaa arkeen. Harrastukset on monesti paras tapa ehkäistä lasten ja nuorten syrjäytymistä.

Urheiluliikkeen voima on
seuratoiminnan vapaaehtoisuudessa

- Suomalaisen urheiluliikkeen voima on seuratoiminnan vapaaehtoispohjassa. Vapaaehtoisuus mahdollistaa liikunnan harrastamisen kaikille, myös taloudellisesta näkökulmasta. Kulukorvaukset ja ohjauspalkkiot ovat varmasti nykypäivää niille seuratoimijoille, jotka säännöllisesti ohjaavat ja valmentavat sekä hoitavat seuran asioita. Ammattimaisesti ja laadukkaasti johdettu seuratoiminta ei edellytä sitä, että seuralla on palkattua henkilökuntaa.

- Lasten ja nuorten harrastamisen tasolla olisi hyvä pystyä toimimaan pääosin vapaaehtoisvoimin, koska sillä on suora vaikutuksensa myös harrastamisen kustannuksiin. Rakkaus lajiin ja intohimo toimia lasten ja nuorten hyväksi on varmasti kantavin voima silloin, kun ihminen seuratyöhön ryhtyy. Pelkästä rakkaudesta lajiin tuskin kukaan kuitenkaan jaksaa. Siksi muiden vanhempien on tärkeää muistaa kiittää ja tarjota omaa apuaan seuratoimijoiden tueksi.

Juoksulenkille
aina kun on aikaa

Lentopallokentälle ministeri Sanni Grahn-Laasonen ei enää kovin usein ennätä, mutta katsomossa hänet nähtiin esimerkiksi miesten EM-kisoissa Italian Busto Arsiziossa. Ja omasta kunnosta hän pitää huolta muun muassa lenkkeilemällä.

- Koitan kaivaa lenkkitossut kaapista ja lähteä juoksulenkille aina kun on aikaa. Yritämme myös liikkua mahdollisimman paljon perheen kanssa. Äitinä pidän tärkeänä, että kaksivuotias Sylvia-tyttärenikin oppii liikunnalliseen elämään, aivan kuten minä pienenä.

- Lentiksen ja biitsin pelaaminen ovat ministeriaikana jääneet vähemmälle, mutta urheiluministerinä seuraan molempia aktiivisesti. Eduskunnan lentopallojoukkueella olemme useana kesänä pelanneet yrittäjänaisia vastaan Porin SuomiAreenassa. Joukkueemme tasoa en kyllä voi kovin paljoa kehua, mutta meininkiä sitäkin enemmän!

Takaisin

Kumppaneiden bannerit

Pääyhteistyökumppanit

LähiTapiola 2 Visit Rovaniemi Lapin Kansa Santasport

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi kerran kuussa. Sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa.

Tilaa