Maailman suurin junnulentisturnaus 6.-9.6.2019

Twitter Instagram Facebook Youtube

Seuratreffeillä teemana ”Innostuksesta intohimoon”

08.06.2019

Lentopalloliitto kutsui seuratoimijoita juhlimaan liiton 70-vuotista taivalta Rovaniemen Power Cupin yhteydessä. Näillä Seuratreffeillä nautiskeltiin kakusta, kahvista ja erinomaisesta paneelikeskustelusta.


Lelu Ojansivu (vas.), Juuso Toivola, Reijo Jylhä ja Olli Kuoksa seuratreffien paneelikeskustelussa.

Sanavalmiit urheilumiehet Reijo Jylhä, Juuso Toivola, Olli Kuoksa ja Olli-Pekka Ojansivu takasivat puheissaan sekä määrän että laadun.
Keskustelun teema oli ”Innostuksesta intohimoon”. Vetäjä Kaj Kunnas kertoi ensin tapaamisistaan maailmanmestari Vili Saarijärven ja moninkertaisen arvokisavoittajan Michael Phelpsin kanssa. Molempien tekemisistä paistoi intohimo, joka näkyi konkreettisesti Phelpsin treenihallin seinäkirjoituksesta: ”Mestarit treenaavat silloinkin, kun kukaan ei katso!”.

Lentopalloliiton tuore toimitusjohtaja Seppo Siika-aho pohjusti paneelia kertomalla omasta urheilija- ja seuratoimintataustastaan. Erityisesti Seppo korosti seuratoiminnan perusteita, joissa kivijalkana on junioreiden hankinta.

Panelistit käsittelivät teemaa eri näkökulmista, yleisön kysymysten ryydittämänä. Reijo Jylhän perusteisiin kuuluu kysymysten esittäminen ja urheilijan itsemääräämisoikeus. Harjoittelun perustana ensimmäiseksi tulevat lepo ja ravinto, vasta sen jälkeen harjoittelu.

Ensimmäisinä yhteisinä asioina keskusteltiin urheilijan motivaatiosta. Kaikkien mielestä oma motivaatio on oltava, valmentaja ei sitä voi väkisin pakottaa syntymään. Jylhä toi voimakkaasti esille keskustelun ja vuorovaikutuksen merkityksen motivaation ylläpitäjänä. Toivola korosti, että erityisesti alisuorittamistilanteessa taustan selvittäminen keskustelemalla on oleellista.

Lelu Ojansivu kertoi yhteenkuuluvuuden osalta, että ulkomailla on vaikeampi saavuttaa vastaavaa tunnetta, joka kotimaisissa porukoissa, kuten maajoukkueessa syntyy melkein itsestään. Ollin mielestä joukkuehenkeä koetellaan rajojen kohdalla. Rajathan pitää joukkueen pelisäännöissä sopia.

Puhuttiin myös miesten ja naisten eroista. Todettiin, että eroja vaikkapa keskustelun tarpeeseen ei periaatteessa ole. Erona mainittiin, että naisten kanssa keskustelu on pikemminkin pidempi prosessi kuin yksittäinen keskustelu, joka usein toimii miesten kanssa.

Toivola toi esille myös yksilöllisyyden tarpeen valmennuksessa paitsi yksilölajeissa, myös joukkuelajeissa. Joukkuelajien edustajat näkivät, että yksilöllisyyttä joukkueen toiminnassa voi olla, mutta sen pitää olla joukkueen kanssa sovittua.

Peluuttamisesta puhuttaessa yhteinen toteamus oli, että huippu-urheilussa ja tulosta tavoiteltaessa parhaat ovat aina joukkueessa. Sen sijaan nuorisotoiminnassa ei pidä lähteä liian helposti esimerkiksi tasoryhmiin jakamiseen.

Kaikille seuroille on hyvä miettiä toiminnan perustaksi: miksi juniori haluaisi tulla juuri tähän seuraan ja tämän lajin pariin? Nuorisotoiminnassa tärkeintä on tuottaa iloa ja positiivisia kokemuksia!

Takaisin

Kumppaneiden bannerit

Pääyhteistyökumppanit

LähiTapiola 2 Visit Rovaniemi Lapin Kansa Santasport

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi kerran kuussa. Sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa.

Tilaa