Maailman suurin junnulentisturnaus 6.-9.6.2019

Twitter Instagram Facebook Youtube

SÄÄNNÖT F-JUNIORIT: SUPER, TSEMPPI - JA SEKASARJA

F-IKÄISTEN SÄÄNNÖT
Kaudella 2018-2019 alkaen F-junioreille on tarjolla kolme sarjatasoa, joissa on toisistaan huomattavasti poikkeavat säännöt:
– Tsemppi ja Sekasarja: 2 vs 2 paripeli
– Super-sarja: 3 vs 3 peli

F-IKÄISTEN TSEMPPI -JA SEKASARJAN SÄÄNNÖT: 2 vs 2 paripeli

Pelikenttä ja -välineet
Pelikentän pituus on 12 m ja leveys 4,5 m, eli puolet aikuisten lentopallokentän leveydestä. Aloitusrajan etäisyys on 3 m keskilinjasta. Pelikenttää rajoittavat 5 cm:n levyiset rajat.  Verkon korkeus on 165 cm. 

Pelivälineenä on Mikasa VS170W lentopallo

Peliajatus
Peli pelataan 2vs2. Peliajatuksena on saada pallo verkon yli vastustajan kenttään ja estää palloa putoamasta omaan kenttään. Jokaisesta voitetusta pallosta tulee piste. Pelit pelataan juoksevin pistein kahden voittoerän peleinä viiteentoista (15) pisteeseen. Erävoittojen ollessa tasan pelataan kolmas erä juoksevin pistein seitsemään (7) pisteeseen kahden pisteen erolla ilman pistekattoa.

Pallokosketukset
Joukkueen on aina pakko käyttää 2 – 3 kosketusta, joista 1. ja/tai 2. voi olla koppi. Koppi on pallon kiinniotto, josta suoritus jatkuu välittömästi omasta heitosta suoritettuna sormi- tai hihalyöntinä pelikaverille. Mikäli pallo otetaan kopiksi aivan keskirajan tuntumassa, pelaaja voi ottaa yhden askeleen kentälle päin, ja jatkaa sen jälkeen suoritustansa. Hyökkäyslyönti on vapaa (myös iskulyönti on sallittu), kunhan se ei ole koppiavusteinen. Jos pelaaja laittaa koppiavusteisen sormi-, hiha- tai iskulyönnin toiselle puolelle verkkoa suoraan, niin vastapuoli saa tästä pisteen. Pelaajan verkkoon koskeminen antennien välisellä alueella on virhe. Pallo saa osua verkkoon. Torjunta on sallittu.

Aloitus
Aloitus annetaan aloitusrajan (3 m) takaa ala-aloituksena. Aloituksen suorittaa aina se pelaaja, joka jää kentälle pidempään kentällä olleen poistuttua kiertovaihtoon.
– Ennen peliä arvotaan ensimmäisen erän aloittava joukkue (toinen joukkue aloittaa toisen erän)
– Joukkueet aloittavat vuorotellen (riippumatta siitä kumpi joukkue voittaa pisteen) (päivitetty 21.8.)
– Joukkue tekee kiertovaihdon vain siinä vaiheessa, kun aloitusvuoro tulee ko. joukkueelle (paitsi tietenkin ennen erän ensimmäistä palloa).

Pelaajien määrä ja sijoittuminen kentällä
Pelaajista kaksi on yhtä aikaa kentällä ja loput odottavat vuoroaan jonossa kentän ulkopuolella. Pelaajat voivat sijoittua kentälle vapaasti joko rinnakkain tai peräkkäin. Joukkueeseen kuuluu vähintään kolme pelaajaa. Kuudella pelaajalla voi muodostaa kaksi joukkuetta.

Kierto ja kentältä poistuminen
Pallot pelataan loppuun asti. Se joukkue, kumpi syöttää seuraavaksi, suorittaa kiertovaihdon ja edellisen pallon syöttänyt joukkue ei tee kiertovaihtoa. Pidempään kentällä ollut pelaaja lähtee pois ja uusi pelaaja tulee tilalle (kuva 5). Erän ensimmäistä kiertovaihtoa tehtäessä joukkue itse sopii, kumpi pelaajista tulee pois kentältä. Tämän jälkeen pelaajien kiertojärjestys säilyy samana koko erän ajan. Kun joukkueelle tulee syöttövuoro, on aloitusvuoro pelaajalla, joka jää kentälle toisen pelaajan mennessä kiertovaihtoon.

Kuva 5. F-ikäisten kiertovaihto ja esimerkkejä pelaajien sijoittumisesta kentällä 2 vs 2 peleissä.

F-IKÄISTEN SUPER-SARJAN SÄÄNNÖT:  3 vs 3 peli

Pelikenttä ja -välineet

  • Pelikentänpituus on 12m ja leveys 6m
  • Aloitusraja on 4,5 metriä keskilinjasta.
  • verkon korkeus on 165 cm
  • pelipallona käytetään Mikasa SKV 5 lentopallo

Pelin kulku
Joukkueet voivat olla tyttö-, poika- tai sekajoukkueita. Joukkueeseen kuuluu vähintään kolme pelaajaa.

Kentällä on kerrallaan kolme pelaajaa. Syöttövuoron siirtyessä joukkueelle ko. joukkue tekee kiertovaihdon siten, että II paikan pelaaja poistuu kentältä, III paikan pelaaja siirtyy II paikalle (syöttämään), IV paikan pelaaja siirtyy III paikalle. Pelaaja numero 5 tulee vaihdosta IV paikalle. Seuraavan aloituksenvaihdon tapahtuessa suoritetaan kiertovaihto kuten edellä ja pelaaja numero 6 tulee vaihdosta IV paikalle seuraavaksi pelaaja numero 7 jne. Mikäli joukkueeseen kuuluu vähintään 4 pelaajaa, tulee joukkueen käyttää kiertovaihtoa.

Mikäli joukkueeseen kuuluu vähintään 5 pelaajaa, tulee joukkueen valmentajan ilmoittaa ennen jokaisen erän alkua, monenko pelaajan kiertovaihtoa joukkue tulee käyttämään kussakin erässä. Joukkueelle sallitaan 4 pelaajavaihtoa / erä. Saman pelaajan saa vaihtaa vain kerran kentälle ja sieltä pois saman erän aikana. Kiertovaihdossa kentän ulkopuolella olevaa pelaajaa ei voi vaihtaa kentälle.

Aloitusta ja hyökkäystä vastaanottavalle joukkueelle sallitaan yksi koppi joukkueen toisessa kosketuksessa. Kopin jälkeen jatkuu suoritus viivyttelemättä sormi- tai hihalyönnillä. Kopin jälkeen saa pallon kanssa kääntyä, liikkuminen on kielletty.
Kaatuminen suorituksen aikana on sallittu, mutta pallo ei saa osua maahan. Suorituksen tulee jatkua välittömästi ylösnousun jälkeen.
Pallo ei saa mennä verkon yli kopin jälkeisenä suorituksena.

Pistelasku
F-nuorten sarjoissa ottelut pelataan kahden voittoerän peleinä 15 pisteeseen juoksevalla pistelaskulla. Erävoittojen ollessa tasan 1-1 pelataan kolmas erä 7 pisteeseen. Erävoittoon vaaditaan 2 pisteen ero ilman pistekattoa.

Aloitus ja aloituksen vastaanotto

Pakollinen ala-aloitus. Ala-aloitus tulee tehdä hartialinjan alapuolelta. Aloituksen vastaanotto pakollinen hihavastaanotto (yhden käden tiikeri ja keinutuoli sallitaan).

Aloitus tapahtuu koko kentän takarajan levyiseltä aloitusalueelta. Käsialoitus on sallittu. Erän ensimmäinen syöttäjä syöttää YHDEN syötön, sen jälkeen syöttövuoro vaihtuu toiselle joukkueelle, joka tekee kiertovaihdon. Loppuerän ajan kukin pelaaja syöttää KAKSI peräkkäistä aloitussyöttöä. Kahden peräkkäisen saman aloittajan suorittaman aloitussyötön jälkeen syöttövuoro vaihtuu toiselle joukkueelle, joka tekee kiertovaihdon.

Sijoittuminen aloituksen vastaanotossa
Pelaajien II-, III- ja IV- paikalla tulee sijoittua verkon suuntaisesti oikeaan järjestykseen siten, että II paikan pelaajan tulee olla III paikan pelaajan oikealla puolella lähempänä oikeaa sivurajaa ja vastaavasti III paikan pelaajan tulee olla IV paikan pelaajan oikealla puolella

Kuva 6. F-ikäisten kiertovaihto ja esimerkki pelaajien sijoittumisesta kentällä 3 vs 3 peleissä. (Pelaajien etäisyys verkosta on vapaa, mutta 2-paikan pelaajan tulee olla 1- ja 3- paikan pelaajien välissä sivuttaissuunnassa.

Kumppaneiden bannerit

Pääyhteistyökumppanit

LähiTapiola 2 Visit Rovaniemi Lapin Kansa Santasport

Tilaa uutiskirje

Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi kerran kuussa. Sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa.

Tilaa